Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2015 11:01 - Разконспирираният план на Русия за разкъсването на Украйна – Част 1
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 3082 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 27.02.2015 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 24 февруари интернет изданието НОВАЯ ГАЗЕТА публикува документ, представляващ план на Русия за откъсването на редица украински територии, изготвен по времето, когато Янукович все още е президент на Украйна.

Предполага се, че въпросният документ е бил внесен в администрацията на президента в периода между 4 и 12 февруари 2014 г.

Съдейки по информацията, с която разполага НОВАЯ ГАЗЕТА, и съгласно оценките на експертите, на които материалът е прадоставен за анализ, може да се предположи, че в изготвянето му вероятно е участвал „православният бизнесмен“ Константин Малофеев (информация за него ще намерите в края на материала).

НОВАЯ ГАЗЕТА подчертава, че след като в ефира на радио „Эхо Москвы” бе публично обявено за съществуването на този документот пресслужбата на бизнесмена категорично опровергават  предположението за неговото участие и заявяват, че г-н Малофеев възнамерява да се обърне към съда.

НОВАЯ ГАЗЕТА коментира също, че документът, който публикува, е интересен с това, че още в ранния етап на украинската политическа криза – тоест още преди бягството на Янукович от Киев и идването на власт на „бандеровската хунта“ – в него подробно, стъпка по стъпка, са описани обосноваването, както и политическата и пиар логистика на руската намеса в украинските вътрешни работи и откъсването от Украйна на Крим и източните области. И въпреки че реалният развой на украинската драма внася известни корекции в този план, високата степен на съвпадение на планираните и фактическите действия на руските власти се набива на очи.

Публикуваме превода на този документ на български език с кратките съкращения, направени от редакцията на НОВАЯ ГАЗЕТА.
-------------------------------------------------------------------
 

1. При оценката на политическата ситуация в Украйна следва да се изхожда от признаването на:

първо – несъстоятелността на президента В. Янукович и на неговото управляващо „семейство“, което стремително губи контрол върху политическите процеси;

второ – парализата на централната власт и липсата в страната на ясен политически субект, с който Руската федерация би могла да преговаря; и

трето – ниската вероятност за появата на такъв консенсусен субект след предсрочните парламентарни и президентски избори, обявени от В. Янукович на 4 февруари тази година.

Ако в Русия олигархията е балансирана от мощната чиновническа класа, то в Украйна държавният апарат е очевидно по-слаб от олигополите. Той, както и сферата на обществената политика, е под контрола на олигарсите.

Именно олигарсите (Р. Ахметов, Д. Фирташ, И. Коломойский и др.) управляват киевското политическо общество, включително Върховната рада и системната опозиция. Несистемната опозиция (така нареченият Майдан) не е подконтролна на лидерите на системната опозиция, тук тон задават „полевите командири“ (в значителната си част – футболни фенове и представители на криминалния контингент), които нямат електорално влияние и очевидно са под контрола не толкова на олигархичните групировки, колкото до голяма степен на полските и британските специални служби. При това много олигархични групи финансират Майдана, за да „не слагат всички яйца в една кошница“.

Президентът В. Янукович е човек с ниски морално-волеви качества, той се страхува да остане без президентския пост и същевременно е готов „да размени“ представители на силовите структури срещу гаранции за запазване на поста си на президент и за неприкосновеност след напускането на този пост.

Трябва да се има предвид, че частите на „Беркут“, които се използват за потушаване на размириците в Киев, са формирани основно от жители на Крим и източните области. Според местните наблюдатели, всеки опит на наследника на В. Янукович да организира репресии срещу МВР и СБУ (Службата за сигурност на Украйна) като наказание за потушаване на Майдана, неизбежно ще се сблъска с една твърда реакция с използване на сила.

Още по-неясна е позицията на украинската армия, която, по думите на служител от Министерството на отбраната на Украйна, „е заключена в казармите, а офицерите пазят складовете с оръжие, за да не попадне, не дай Боже, в ръцете на войниците на договорна служба, които в такъв случай ще започнат да стрелят един срещу друг“.

Предсрочните парламентарни и президентски избори могат да станат повод за една нова вълна на гражданската война, проявяваща се в митинги и бунтове, както и за задълбочаване на електоралния разкол в източните и западните региони, което в крайна сметка ще ускори разпадането на Украйна.

Ходът и резултатите на Мюнхенската конференция (поредната конференция по проблемите на сигурността бе проведена в Мюнхен на 31 януари и 1 февруари 2014 г. – Ред.) дават достатъчно основания да се смята, че Евросъюзът и САЩ допускат разпадането на страната и дори не смятат подобно развитие на събитията за нещо изключително.

Концепцията, че Евросъюзът може да погълне „на части“ тази голяма източноевропейска държава не само се изказва публично от редица официални говорители на ЕС, но и намира поддръжници сред украинския елит.

Ще участва ли Русия в тази геополитическа интрига?

2. Руската политика по отношение на Украйна трябва най-после да стане прагматична.

Първо, режимът на В. Янукович окончателно се срути. Политическата, дипломатическа, финансова и информационна подкрепа за този режим от страна на Руската федерация вече е напълно бесмислена.

Второ, в условията, при които спорадичната гражданска война под формата на градска партизанска борба на така наречените „привърженици на Майдана“ срещу ръководството на редица области в източната част на страната вече е факт, а разпадането на украинската държава по линията на географската граница между двата регионални алианса („западните области плюс Киев“ и „източните области плюс Крим“) вече е част от политическия дневен ред – в тези условия Русия в никакъв случай не трябва да ограничава политиката си в Украйна само с опити да влияе върху политическата ситуация в Киев и върху отношенията на системната опозиция (А. Яценюк, В. Кличко, О. Тягнибок, П. Порошенко и др.) с Еврокомисията.

Трето, в условията на една почти пълна парализа на централната власт, която е неспособна да състави отговорно правителство дори под заплахата от дефолт и от липса на средства в „Нафгогаз“ за разплащане за руския газ, Русия просто е длъжна да се намеси в геополитическата интрига на Европейската общност, насочена срещу териториалната цялост на Украйна.

Преди всичко защото в противен случай страната ни рискува да загуби не просто украинския пазар на енергоносители, но – и това е много по-опасно – да загуби дори косвения контрол върху газопреносната система на Украйна.

Това ще застраши позициите на „Газпром“ в Централна и Южна Европа, нанасяйки огромни щети на икономиката на страната ни.
...
...
...
Целият текст




Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307643
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.